Izomautók

Jó erőben a lóerő!

A 10 legjobb amerikai autógyártó

2019. szeptember 04. 20:50 - olimpikON

Sokan azt vallják, hogy a nagy múltú amerikai autók hírnevét manapság már beárnyékolják az olcsóbb ázsiai kocsik. Ráadásul mi a helyzet a megannyi luxusautóval, amit Európában gyártanak? Valóban jobb választásnak számítanak, mint az amerikai luxuskocsik?

Nos, néhány márka autói valóban olcsóbbak, és luxusautóik is rendkívül pöpecül néznek ki, azonban továbbra is van valami különleges abban, amikor ülünk egy luxusautóban és tudjuk, hogy amerikai vas repít minket az utakon.

A minőség manapság is 100%-ban jelen van, ez pedig remek dizájnnal és feeling-el párosul, melyet az ázsiai és európai autók nem igazán tudtak lemásolni. Nézzük tehát a 10 legjobb amerikai autógyártót!

  1.       Buick

Érdemes a listát tisztelgésből az idősekkel kezdeni. A Buick a legidősebb autógyártó cég Amerikában. 1903 májusában alapították, és azóta is elképesztő minőségű és külsejű autók gurulnak ki a gyárakból. A 116 éves múltra visszatekintő gyártó rengeteg ikonikus és történelmileg kiemelkedő jelentőségű autót gyártott a világ számára.

2020-buick-enclave-with-sport-touring-package.jpg

2020 Buick Enclave Debuts With Sport Touring Package Foto: motor1.com

Sokat ezek közül a mozivásznon is megcsodálhattunk, de régi magazinokban, képeken is gyakoriak voltak a Buick kocsik. Az olyan autók, mint az 1961 Buick LeSabre egyszerűen páratlannak számítottak idejükben, de azóta is időtlen jószágok.

A cég Motor City-ben (Detroit) kezdte munkásságát, majd Flint-be költözött. 1923-ra több, mint egy millió autót legyártott, az elkövetkező években pedig olyan sikertermékek jelentek meg, mint a Riviera, Roadmaster Skylark, Electra. A modern sikerek között kiemelkedőnek számít a Terraza és az Enclave modell.

  1.       Cadillac

Antoine Laumet de La Mothe Cadillac egy igazi kalandor volt, aki felfedezte és bejárta Detroit City-t. A Cadillac autógyártó cég igazából az ő tiszteletére kapta a nevet. A cég alapítója Henry Leland volt, és a sok évnyi sikernek köszönhetően a Cadillac lett az első amerikai autógyártó cég, mely megkapta a Royal Automobile Club of England's Dewar trófeát.

cadillac_ct6_04_2015.jpg

Cadillac CT6 - 2015

Érdekes módon később ez lett az egyetlen amerikai cég, mely kétszer is megkapta a díjat. Ez is árulkodik arról, hogy mennyire ikonikus és minőségi autókat gyártott a cég. A Cadillac történelmi jelentőséggel is bír, mivel ők gyártottak először olyan kocsikat, melyekben utasok számára is volt ülés, továbbá a Cadillac járművek voltak az első Amerikában, melyek zárt utasterűek voltak. A Cadillac egyértelműen egy innovátor a szakmában.

  1.       Chevrolet

Detroit sokak szerint az autógyártás gyümölcse, mely talán nem is véletlen, ugyanis a híres Chevrolet is itt kezdte meg pályafutását. A cég egy autóversenyző és egy ipari mágnás barátságából jött létre. A vállalkozó neve William Durant (Billy) volt, és a céget partnere és jó barátja Louis Chevrolet után nevezte el. A cég 1911-ben jött létre és ma is töretlen a sikere.

cc_2019chc020022_01_640_gko.jpg

2019 Chevrolet Camaro SS 1SS RWD 6-Speed Manual 6.2L V8

Az időtlen klasszikusok között ott szerepel a jól ismert Chevrolet Suburban (létrejött 1936-ban), a Chevrolet pickup (1948-as gyártmány), továbbá a méltán híres Corvette és a Camaro, melyek a versenyzők és izomautók kedvelőinek kedvencei manapság is.

Sok amerikai 2019-ben is ezeket a járgányokat vezeti pont a megbízhatóság és a feeling miatt. A klasszikusoktól eltekintve a Chevrolet jelenlegi sztármodelljei között ott szerepel a Colorado, SS, Malibu, és a Bolt modell is.

  1.       Chrysler

94 éve júniusban történt, amikor a legendás Chrysler cég története indult. Ekkora döntött ugyanis Walter Chrysler, a cég alapítója, hogy megalapítja saját autómárkáját. Érdekes módon ez a cég is Detroit-ban indult, és a harmadik legnagyobb céggé nőtte ki később magát azok közül, melyek Detroit-ban kezdtek.

2019crv090001_640_44.jpg

Chrysler Pacifica Touring L FWD 9-Speed 948TE Automatic 3.6L V6 24V VVT

Habár a Chrysler pénzügyileg nem volt olyan sikeres, mint az eddig említett gyártók (kétszer is csődközelben állt), a cég szuperluxus autói jelenleg is elérhetők a vásárlók számára. A Chrysler sosem szerénykedett a kocsik gyártása során, ezt pedig a 80-as évek K-szériás autói, minibuszai, a Dodge Viper és a Jeep megjelenései sem tagadhatják.

A leghíresebb modellek között ott szerepel a Chrysler 300, PT Cruiser, Newport és az Imperial, melyek egyértelműen jelzik, hogy a luxus tulajdonosként rendkívül fontos számunkra. A Chrysler jelenleg Fiat Chrysler Automobiles néven fut, miután összeolvadta a Fiat-al.

  1.       Dodge

A világhírű Dodge 5 éve volt 100 éves. Története két testvér, john Francis és Horace Elgin agymenésének köszönhető, akik 1914-ben hozták létre a céget. Érdekes módon a Dodge eleinte nem szuperkocsikkal indult, hanem bicikli alkatrészekkel. Később bekapcsolódott az autóalkatrészek árusításába, majd a gyártás is megkezdődött, amikor a testvérek rájöttek, hogy akár autókat is építhetnének ahelyett, hogy csak az alkatrészeket küldözgetik mindenkinek.

2019-dodge-bhp-challenger-look-that-thrill_jpg_image_1440.jpg

Foto: dodge.com

A testvérek jó pénzügyi döntéseket hoztak. Bekerültek a Ford pénzügyi köreibe, később pedig a Chrysler-el is kapcsolatba kerültek, így lehetőség nyílt a komoly fejlődésre. A Dodge azóta ott van a világ legjobb sportautó gyártói között. Olyan híres modelleket tud háta mögött, mint a Dodge Challenger, Charger és a Ram.

  1.       Ford

A kérdés, hogy melyik a világ leghíresebb autója, már sok éve foglalkoztatja a profikat. Nehéz a döntést meghozni, ugyanis ki kell választani a történelemben egy pontot, amikor megnézzük, hogy akkor éppen melyik volt. Az autógyártást azonban alapjában a Ford Model T alapozta meg, mely nélkül valószínűleg nem lenne ugyanaz az autóipar.

2017-ford-mustang-01.jpg

Ford Mustang 2017

Henry Ford egy igazi zseni volt, ugyanis ő alkotta meg az első olyan kocsit, mely a tömegek számára elérhető volt. Ez volt az első T modell, mely 1908-ban került le a tervezőasztalról, és egészen 1927-ig gyártották, ezidő alatt pedig 19 milliót adtak el belőle abban az Amerikában, ahol akkoriban csak 119 millió ember élt és nem volt túl sok út sem, ahol ezeket vezetni lehetett volna. A Ford autók azóta sokat változtak, azonban van egy-két igazi klasszikus, melyekről nem lehet megfeledkezni. Ilyen Thunderbird, a Mustang, a Taurus, az Explorer, továbbá az F-szériás pickup-ok.

  1.       GMC

Az 1902-ben alapított GMC létrejöttekor még Rapid Motor Vehicle Company néven indult és Max Grabowski munkásságának köszönhetően született meg. 1911-ben a General Motors érdeklődését azonban felkeltette a cég és összeolvadtak, így pedig General Motors Truck Company néven ment tovább a direktíva, melynek kezdőbetűi aztán kiadták az azóta elhíresült GMC-t.

gmc_yukonxl2019_black.png

2019 GMC Yukon XL

A GMC a kezdetektől fogva a nagy pickup-okról és kisteherautó szerű személygépjárműveiről lett híres. Ezeket Amerikában „rapid truck”-nak hívták. Jelenleg a GMC márkát egyértelműen a legnagyobb és megmenőbb SUV autókkal, pickup-okkal és egyéb óriásokkal lehet összeegyeztetni, és ha a filmekben hivatalos szervek óriás kocsijait látjuk, akkor az is jó eséllyel GMC-k. A jelenlegi sikertermékek között a Sienna, Savana, Suburban és Yukon modelleket tartjuk számon.

  1.       Jeep

Jó eséllyel ez az a márka, amit nem kell bemutatni részletesen, ugyanis világhírűek a Jeep terepjárók. Érdekes módon azonban népszerűségüket ezek a kocsik a világháborúknak köszönhetik, ugyanis a katonaságban imádták a Jeep terepjárókat az amcsik. A Jeep kocsikat a világháborúk idején azért gyártották, hogy segítsék a katonákat nagyobb távok megtételében és ellátmányok fuvarozásában, valamint logisztikában.

277ea92850cefddcb6a8fba7e3ec9bf2.png

2019 Jeep Grand Cherokee Limited 4D Sport Utility

Az 1940-es évekre a felgyorsult háborús események miatt szükség volt egy könnyű szerkezetű és fürge járműre, melynek szinte semmilyen terep nem jelentett akadályt. Ezek voltak a Jeep-ek. A már szlogenje akkoriban az volt: Menj bárhova, csinálj bármit. John North Willys volt az, aki a Jeep-ek koncepcióját megalkotta.

A háborúk óta a Jeep-eket nagy tiszteletben tartják, de természetesen technológia terén nem rekedtek meg a Jeep-ek 1940-ben. Jelenleg is kiváló családi autók, terepjárók és SUV-k közül lehet választani a Jeep-nél. Rengeteg sikerterméket ismer a nagyközönség. Ezek a Wagoneer, Cherokee, Wrangler Rubicon, Grand Cherokee, és a még fiatalnak mondható Renegade, valamint a Compass.

  1.       Lincoln

A luxusautók világában a Lincoln igazi úttörő volt a történelem során. A cég viszont akkor kezdett el luxusautókat gyártani, amikor a luxus nem sok ember számára volt megengedhető. Amikor Henry Leland elkezdte csinálni a Cadillac-et, akkor a Lincoln is beindult, ugyanis Henry fiával együtt kezdte el a céget csinálni. Ez volt 1917-ben, és a cég a híres Abraham Lincoln amerikai elnök után kapta a nevét.

2020-lincoln-navigator-lead-image.jpg

Lincoln Navigator 2020

Az első luxusautó 1936-ban gurult ki a gyárból és 1,320 dollárba került, ami most nem számít sok pénznek, azonban akkor hatalmas összeg volt. Az inflációval számolva több millió dollár lehetett a kocsi ára a megjelenéskor. A Lincoln rengeteg időtlen klasszikust adott a világnak. Ezek a Town Car, Zephyr, Mark LT és a Navigator. Modern gyártású SUV-jaik között ott van a sokak által jól ismert Nautilus, Aviator, MKC és a Lincoln Corsair.

  1.   Tesla

Kevés akkora jelentőségű autógyártó van a modern világban, mint a Tesla. A Tesla járgányai jelölik jó eséllyel ugyanis azt a fontos mérföldkövet, ahonnan az autógyártás drasztikus változását számíthatjuk majd sok év múlva. A közhiedelemmel ellentétben a cég alapítója és létezése nem csak Elon Musk-hoz köthető, hanem agytröszt társai is rengetegeb segítettek. Ők Marc Tarpenning, Martin Eberhard, JB Straubel és Ian Wright. A cég neve a világhírű feltaláló és géniusz, Nikola Tesla után kapta a nevét, akinek munkássága a fizikában nem vonható kétségbe.

main-hero-desktop_compressed.jpg

A cég teljes neve Tesla Motors és első modelljük 2008-ban került a piacra. Manapság azért jelentősek a Tesla autók, mert olyan elektromos kocsik, melyek mind sebességben, mind komfortban és kinézetben versengenek a benzin és gázolja hajtotta járművekkel.

Amikor a Tesla Roadster 2008-ban bemutatásra került a nagyközönség számára, akkor mindenki eldobta az agyát. Mi ez a szuperkocsi? Nem benzinnel megy? Esélytelen. És mégsem volt az. A Tesla sikere azóta is töretlen és olyan sikermodellek közül választhatunk a termékpalettán, mint a Model S, Model 3, Model X és a Model Y.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izomautok.blog.hu/api/trackback/id/tr4115040236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.09.05. 11:52:50

Ez a cikk annyira gáz hogy nem merem elkezdeni szétcincálni, mert nem érdemli meg a flame-et sem.

pobeda 2019.09.05. 15:59:31

Lincoln
What cost $1320 in 1936 would cost $24196.84 in 2018.
Also, if you were to buy exactly the same products in 2018 and 1936,
they would cost you $1320 and $72.65 respectively.

Egy másik kalkulátor szerint, de már 2019:
Cumulative rate of inflation:: 1745.8%
$24,365.02

Bambano 2019.09.05. 16:51:17

írtál egy jó bevezetőt, de mikor következnek az amcsi luxus jó autók?
süti beállítások módosítása